Skoči na glavno vsebino

V petek, 17. 11. 2023, smo imeli z učenci 4. p naravoslovni dan na temo Dan slovenske hrane (Tradicionalni slovenski zajtrk). V 5. p pa smo ta dan prav tako obeležili kot naravoslovni dan z naslovom Z uravnoteženo prehrano do zdravja. Dan smo v obeh razredih pričeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, katerega letošnji slogan je bil »Kruh za zajtrk, super dan!« Letošnji 13. tradicionalni zajtrk je potekal na podružnici nekoliko drugače, saj smo vsi navzoči pojedli skupaj v eni učilnici. V goste smo povabili tudi predsednika Kulturnega društva Bučka – g. Slavka Pungeršiča, predstavnika občine  g. Alojza Hočevarja, člana PGD Bučka g. Alena Vukovića in Gašperja Grosa ter go. podravnateljico Natalijo Kotar, ki nas je še pred začetkom zajtrka nagovorila s kratko lutkovno predstavo o Petru zajcu. Po predstavi sta otroke nagovorila tudi g. Slavko Pungeršič ter g. Alojz Hočevar.
Po zajtrku smo dejavnosti nadaljevali v matičnem razredu. Prebrali smo ljudsko pravljico Bogata in uboga sestra ter se pogovorili o nauku te zgodbe. Veliko smo se pogovarjali o kruhu in vrednotah, ki jo nosi kruh skozi zgodovino. Na obisk smo povabili tudi go. Marijo Urbanč, ki je pred nami zamesila ajdov kruh in nas seznanila s tradicionalno peko kruha. Učenci 4. p so nato po skupinah raziskovali pregovore o kruhu, iskali besedo kruh v tujih jezikih, iskali recepte, kako pripraviti kruh ter poizvedovali zanimivosti o kruhu. Ob koncu naravoslovnega dne so se skupine predstavile s plakati, kaj vse so raziskali.
V 5. p smo se po peki kruha osredotočili predvsem na uravnoteženo prehrano. V ta namen so učenci pripravili zdrave namaze (tunin, korenčkov ter sirni namaz s papriko), ki so jih tudi lahko zaužili. Okrepčani so nadaljevali delo s križanko o uravnoteženi prehrani ter se seznanili s postopki s katerimi lahko hrani podaljšamo rok uporabe, da se je ne zavrže prehitro, še zlasti, če gre za doma predelano hrano.
Naravoslovni dan so učenci v obeh razredih zaključili v velikem pričakovanju, saj so komaj čakali, da preizkusijo nastali domač ajdov kruh.

Foto: Urška Zidar

Zapisala: Urška Zidar

 

 

 

Dostopnost